Inred i Japandi stil!

Japandi stil

Japandi är den harmoniska inredningsstilen som är en kombination av skandinavisk design och japansk elegans som tillsammans skapar en stil som är tidlös, funktionell och ljus. Men vad kännetecknar Japandi och hur inreder du ditt hem i denna inredningsstil? Vi går igenom att du behöver veta om Japandi! 

Vad är Japandi? 

Japandi är en inredningsstil som du säkerligen kommer höra mycket om under år 2023. Japandi är en kombination av den funktionella skandinaviska designen och Japansk minimalism. Tillsammans skapar detta en elegant och hållbar design som är rogivande för ditt hem.  

Det som kännetecknar Japandi är bland annat naturliga material i jordnära färger som ljust trä, sten och rena, raka linjer i både möbler och annan inredning. Båda dessa inredningsstilar utgår från funktionalitet och enkelhet, men de skiljer sig något åt och möts i en perfekt blandning. 

För den skandinaviska inredningen använder vi oss gärna av svala färger och material, med mycket vita toner. För den japanska inredningen ser du mer varma naturfärger och mörka träslag. Denna kombination är vad som gör Japandi så unik.  

Vilka färgskalor dominerar? 

De färgskalor som dominerar inredningen för Japandi är jordnära och naturliga toner som vitt, beige, olika nyanser av brunt och grått sten. Den skandinaviska preferensen för svala toner gäller här, men blandas med Japans varmare färgskalor och material. Att välja ut influenser från båda stilarna ger dig ett harmoniskt och imponerande hem som även är personligt. 

De material som man ofta er i Japandi är trä i olika slag. Trämöbler är otroligt populärt och gärna en blandning mellan ljusa trätoner och mer varma, mörka som tillsammans ger en fin blandning till ditt hem. Förutom trämöbler så kännetecknas övrig inredning av bland annat bambu, linne, rotting och olika slags keramik. 

Vilka möbler bör du satsa på? 

Möbler som ger dig en Japandi känsla är noga utvalda hantverk som ger en sofistikerad och avskalad känsla. För möbler bör du satsa på låga bord, soffor och pallar med raka linjer. Blanda gärna vita eller beige textilier för kuddar, mattor eller gardiner och smycka ditt hem med gröna växter.  

För belysning bör även dessa hänga längre ned med lampor i bland annat bambu eller ljusa träslag. Andra inredningsdetaljer som vaser och ljusstakar får gärna gå i stenmaterial eller keramik. 

Hur inreder du i Japandi? 

När du inreder i Japandi finns det några centrala delar att gå efter. Det ska se rent, städat och bortplockat ut. Det innebär att du inreder ditt hem i väl utvalda föremål som syns, medan resten av väggarna och ytorna hålls borta från plotter och onödiga föremål som inte ger någonting till inredningen.  

Du ska kunna känna en enkelhet när det kommer till inredningen och fokusera på kvalitet framför kvantitet. Varma trämaterial ger en välkomnande känsla och genom att blanda ett flertal olika toner av samma färgskala får du ett uttänkt hem som samtidigt är både personligt och rogivande.  

Det är även en god idé att blanda olika former på möbler när du inreder, men se till att de fortfarande har de raka linjerna för de japanska influenserna. Välj ut ett fåtal möbler eller inredningsdetaljer som går i varmare toner än den skandinaviska stilen. Detta kan exempelvis vara en träbänk i mörka trätoner eller att du investerar i ett lågt träbord.  

Att inreda i Japandi ska ses som en inspiration till ett hem som du själv trivs i och som är välkomnande. Genom att investera i denna typ av inredning gör även att du kommer få ett tidlöst hem som ger dig fler möjligheter att blanda och matcha dina favoritmaterial med detaljer för många år framöver.  

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar