Tips för ett bra hemmakontor! 

Hemmakontor

Allt fler investerar i möbler till ett hemmakontor där arbete kan utföras mer fokuserat och organiserat. Men hur inreder du en arbetsplats i hemmet och vilka möbler och hjälpmedel är fördelaktigt för att kunna jobba mer effektivt? 

Vi listar våra bästa tips för ett bra hemmakontor! 

Bestäm plats för ditt hemmakontor 

Beroende på hur mycket plats du har i hemmet så kommer detta även påverka platsen för ditt hemmakontor. En del har plats för ett helt arbetsrum de kan inreda, medan andra avgränsar en yta där de väljer att ha sin arbetsplats.  

När du ska avvara en plats för ett hemmakontor så bör du tänka på samma sätt som om du skulle inreda ett annat rum i ditt hem. Vad för möbler behöver jag investera i, och hur kan jag på smartast sätt utnyttja ytan för mitt hemmakontor?  

Börja med att se efter vad för möbler och andra produkter du redan har hemma som skulle passa in till ditt kontor och skriv sedan en lista på redskap och verktyg du behöver för att kunna utföra ditt arbete som bäst. 

Investera i ergonomiska möbler 

De viktigaste möblerna att köpa in till ditt hemmakontor är ett rejält skrivbord och en ergonomisk kontorsstol. Det är inte ett absolut måste, men faktum är att undersökningar visar på att du kan fokusera och prestera bättre om du har goda ergonomiska förutsättningar vid arbete.  

En bra kontorsstol ger stöd åt både rygg, axlar och svank. Bra armstöd gör att du kan vila armarna när du skriver på tangentbordet och en kontorsstol som är justerbar i höjdled ger fler fördelar.

Om du inte vill inreda ditt hem med en klassisk kontorsstol finns de många alternativ på marknaden som fortfarande är ergonomiska, men som inte har den typiska kontorsstol designen.  

Skrivbordet är även det A och O för ett hemmakontor. Här är det rekommenderat att köpa ett lite större bord om du har plats för det, då du kan organisera och samla dina dokument och redskap på ett och samma ställe.

Den största fördelen får du om du investerar i ett höj-och sänkbart skrivbord, då du under dagens gång kan varva sittande arbete med stående, vilket ger en bättre arbetsställning.  

Inred stilrent och organiserat  

Att lägga lite extra tid på organisering av mappar, papper, och arbetsverktyg på ditt skrivbord kommer göra att du blir mer effektiv när du arbetar då du hittar alla mycket lättare.

Här kan du köpa allt ifrån pärmar, plastfickor, post-it lappar och små skrin för pennor, häftstift och andra kontorstillbehör som kommer underlätta ditt arbete.  

Se även till att det ser rent och snyggt ut runt omkring med någon stilren inredningsdetalj och köp blommor eller doftljus för att göra det mer hemtrevligt. 

Bra belysning  

Vikten av en bra belysning när du arbetar kan inte påpekas nog, speciellt under de timmar du arbetar när solen gått ned. På kontor har du ofta de typiska lysrören i taket som ger en jämn och god belysning, men annat är det i ett hem. Försök att införskaffa ett bra grundljus i taket och komplettera sedan detta med en kontorslampa.  

Vad för slags ljus du är ute efter beror helt på vad dina ögon kan fokusera bäst i. En del föredrar ljus åt det mer gula hållet, medan andra tycker att det är behagligare för ögonen med en mer vit ljuskälla. 

Ge en personlig touch 

Att inreda ett hemmakontor betyder för den delen inte att det behöver vara opersonligt. Här kan du, som på vilken annan arbetsplats som helst, inreda din arbetshörna så att man får en känsla av dig och din personlighet.

Smycka ditt skrivbord med några privata bilder, eller arbetsverktyg som speglar dig och din personlighet och avvara ett utrymme för dina fikapauser och där du kommer hålla dina webbmöten. 

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*