Vilken kran eller köksblandare passar mig?

Köksblandare

Köksblandare – När det kommer till renovering av kök så finns det massvis med valmöjligheter, allt ifrån vilket leverantör man söker till stommen av köket men också ytskikt som bänkskivor eller klinker såväl som vitvaror. Ja, listan kan göras lång och mycket handlar såklart om utseende på ens nya kök eller för den delen av ens lite mindre projekt för att snygga till eller fräscha upp ett befintligt kök. Men oavsett vad så är det allt som oftast detaljerna som avgör resultatet. Det kan gälla både detaljer som vilka knoppar eller handtag man önskar men i det här fallet pratar vi om köksblandaren, alltså vilken påverkan valet av kökskran har på ditt kök.

Även om just köksrenovering står högst upp på agendan hos många influencers, inredare och inspiratörer när det kommer till boende så är valet av blandare inte enbart kosmetiskt. Visst påverkar utseendet en hel del och utseendemässigt kanske det viktigaste med blandaren är att den ska harmonisera med övriga val i köket, exempelvis om man har valt kromade och rostfria handtag till köksluckorna är tumregeln oftast att man väljer en blandare i samma utförande.

Inte bara utseendet som spelar roll

I dagens läge handlar ju såklart inte allting om utseende och även om det faktiskt är en viktig aspekt så finns det andra saker som går före, miljön är givetvis en av de sakerna. Faktum är att miljöaspekten bör vara en ganska stor faktor när man väljer blandare både till kök och badrum eftersom det dels påverkar mängden vatten som förbrukas men vilken energiklass blandaren har eller om den är blyfri spelar också stor roll för miljön. För en del konsumenter är ekologiska och miljömärkta produkter ofta förknippade med ett högt pris men för den lite mer ekonomiske köksbyggaren kan det faktiskt vara värt en extra slant eftersom en blandare med mindre vattenförbrukning också sänker de löpande kostnaderna för just vattenförbrukning. Det finns också specifika funktioner som gör en blandare lite mer miljö- eller klimatsmart exempelvis sensorer som avgör om någon använder kranen och stänger av den om man inte gör det.

Om man har en diskmaskin i köket är det också krav på att ha en separat vattenavstägning för den och eftersom det är vanligast med vattenförsörjning från samma källa som själva blandaren så är det standard med en så kallad diskmaskinsavstägning på blandaren. Det brukar se ut som en liten spak på nedre delen av blandaren och om det reglaget är av så kan inte diskmaskinen fyllas med vatten.

Vilken blandare passar mitt kök?

Utöver smarta funktioner, miljöaspekter och hur köket ser ut så finns det några fler saker att fundera på vid köp av blandare. En av dem är faktiskt blandarens höjd, i ett kök är behovet nämligen ofta stort av att få plats med större kastruller eller kärl för vatten och med en högre blandare blir det mindre spill.

Speciellt om man ersätter en äldre blandare men inte gör några andra ingrepp i köket kan det vara värt att kolla extra noga på vilka mått och avstånd den gamla blandaren har så att man enklare kan montera en ny. Men även nyproduktion kan kräva specifika mått eller speciella kopplingar för vattentillförsel så det är värt att tänka på i förväg.

Avslutningsvis är det oftast värt att satsa på kvalitet när det handlar om allting kopplat till vatten, en kvalitetsblandare tenderar att läcka mindre och kräver färre eventuella reparationer. En kvalitetsblandare är generellt sett något dyrare än budgetalternativen men det är dyrt med både rörmokare och reparatörer som behöver laga blandare. En vattenläcka kan också orsaka stor skada i ett kök om den får läcka en mindre mängd över längre tid så därför är inte bara kvalitet viktigt utan också att låta en behörig installatör montera din blandare.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar