Organisera din garderob – Gör ditt liv enklare med ett ordnat system för dina kläder

Organisera din garderob

Organisera din garderob – De många tv-programmen för hemorganisering har alla en sak gemensamt: att organisera ditt hem, särskilt garderoberna, kan leda till en känsla av total eufori. Vi vill alla ha det, men en snabb titt i våra garderober påminner oss om att det inte är så lätt utan ett kamerateam och en organisationsexpert som håller oss i handen genom projektet. Lyckligtvis är allt du behöver en plan för att ta itu med att organisera din garderob. Innan du vet ordet av kommer din garderob att konkurrera med alla de som syns i någon av de där streamingtjänsterna, och – ännu viktigare – du kommer alltid att veta var din favorittröja, ditt värdefulla par jeans och ditt favoritplagg för jobbet finns.

Steg till en organiserad garderob

Hur du organiserar din garderob kommer att skilja sig något beroende på vilket utrymme du har, hur stor din garderob är och vilken typ av liv du lever. De här sju universella stegen kan dock tillämpas på alla garderober och alla garderober:

 • Samla ihop dina förnödenheter för garderobsorganisation, inklusive en ”släng”-korg och ett måttband.
 • Töm garderoben på allt innehåll: kläder, skor, garderobsarrangörer osv.
 • Rengör garderoben.
 • Rensa din garderob och donera, återvinn eller sälj de klädesplagg, skor och accessoarer som du inte längre behöver.
 • Bedöm dina förvaringslösningar för garderoben för att se till att de passar ditt garderobsutrymme och fungerar med dina kläder, skor och accessoarer.
 • Organisera dina kläder, skor och accessoarer tillbaka i garderoben genom att gruppera liknande saker tillsammans och flytta de mest slitna sakerna till garderobens ”bästa plats”.
 • Ta fram en plan för att hålla din garderob organiserad så att den aldrig blir en grogrund för skräp igen.

Vad du behöver för att organisera din garderob

Det första steget för att organisera din garderob är att se till att du har rätt verktyg och förnödenheter till hands innan du ger dig i kast. Motstå lusten att påbörja det här projektet efter en lång arbetsdag. För att organisera din garderob långsiktigt måste du göra lite förberedelser och hitta tid i din kalender när du har två till tre timmar att ägna dig åt denna process. (Det finns andra, mindre organiseringsprojekt som du kan arbeta med när du har mindre tid).

Här är din snabba verktygslåda för garderobsorganisation:

 • Shoppingkassar: Använd robusta påsar för att transportera kläder till donationscentret, skräddaren och kemtvätten. Om du inte har några påsar räcker det med lådor och behållare i nödfall.
 • Måttband: Mät hyllor och hängande utrymme. Glöm inte ett anteckningsblock för att skriva ner garderobens mått.
 • Spegel i full längd: För att kunna avgöra om du ska kasta eller behålla en spegel, se till att hela din bild kan visas i spegeln.
 • Korg med allt: Här kan du lägga in småpengar, papper, gummiband, hårspännen, kontanter (poäng!) och diverse kvitton som du hittar i byxfickorna. Du vill inte behöva stanna upp mitt i arbetet för att arkivera dessa småsaker, så lägg dem tills vidare i din catch-all-korg.

Ha dessutom en idé om vad du ska göra med kläder som du bestämmer dig för att göra dig av med i förväg. Du har tre alternativ: donera, skicka in eller slänga. Försök att donera och skicka in så mycket som möjligt, medan sopor endast är till för de saker som inte går att reparera/använda.

Töm och rengör din garderob

Om du är van vid att stoppa in kläder i garderoben kommer det här att kännas konstigt, eftersom du ska ta ut allt och förmodligen hitta saker som du glömt bort i ett hörn. Ta bort allt från garderoben, inklusive galgar, korgar, lådor och allt annat som kan ligga på golvet eller i hyllorna.

Du behöver ett klart och rent utrymme för att planera och visualisera hur du ska organisera om din garderob. Damma först av hyllorna och hängstängerna. Därefter kör du dammsugaren eller sopar och moppar golvet. Torka slutligen av hyllor, hängande stänger, väggar och golvlister med ett bra allrengöringsmedel. Glöm inte bort alla korgar eller behållare som kan ha samlat smuts och damm.

Rensa dina kläder, skor och accessoarer

Nu kommer den del som du antingen har sett fram emot eller fruktat. En del människor är rädda för att rensa eftersom de älskar att behålla saker som de ”kanske behöver en dag” eller ”brukade passa/vara i stil”. Fokusera på vad du ska behålla snarare än vad du ska göra dig av med.

Garderober är begränsade utrymmen, så välj klokt när du ger upp värdefull egendom och var beredd att dela upp dina kläder i olika högar:

 • Behåll: Behåll allt du älskar och bär ofta.
 • Skicka: För att sälja dina kläder, skor och accessoarer måste de vara i gott skick. De flesta inlämningsbutiker föredrar att de är märkesvaror.
 • Donera: Dessa föremål ska vara i gott skick. Tänk ”skonsamt begagnat” när du lägger till i denna hög.
 • Sopor: Kläder som ska slängas i papperskorgen är allt som är så fläckigt att det inte går att reparera, som är sönderrivet, som är hopplöst omodernt eller något som du skulle skämmas för att donera.

När du försöker bestämma dig för om du ska behålla något eller inte är det bra att ställa dessa frågor till dig själv:

 • Älskar du det?
 • Har du den på dig?
 • Ger den den bild som du vill förmedla?

Om svaret är ”ja” på alla tre frågorna kan du lugnt placera det föremålet i behållarhögen.

Om du har svårt för det, skapa då en ”kanske”-hög. Lägg din ”kanske”-hög i en papperskorg och återbesök den en, tre eller sex månader senare. Om du har glömt bort dessa föremål eller aldrig tänkt på att bära dem kan du tryggt donera eller skicka dem.

Tips för förvaring av garderober

Förvaringslösningar för garderober kommer inte att skapa mer utrymme i din garderob, men garderobsorganisatorer, förvaringslösningar och garderobssystem kan hjälpa till att göra mer förvaringsutrymme tillgängligt för dig. Till exempel:

 • En trappstol gör det lättare för dig att nå de översta hyllorna i din garderob.
 • En dubbelhängare gör det lättare att utnyttja det horisontella förvaringsutrymmet i garderoben.
 • En skohylla över dörren kan förvandla din dörr till en perfekt plats för att förvara antingen skor, accessoarer eller både och.

Du kanske frestas att kasta upp händerna, dra fram kreditkortet och köpa ett dyrt garderobssystem. Motstå denna önskan. Mät utrymmet, bedöm vad du redan har och planera sedan din garderob därefter. Köp bara det du behöver för att förvara dina kläder och använd om möjligt det du redan äger på nytt. Små bokhyllor, cubbies och korgar är utmärkta för att förvara handväskor, skor, accessoarer och träningskläder.

Glöm slutligen inte att mäta utrymmet tre gånger innan du köper ett nytt förvaringsobjekt. Inget är värre än att ta hem något och upptäcka att det är en aning för brett.

Organisera dina kläder, skor och accessoarer

Sätt nu ihop allting på ett sätt som är vettigt för dig, som utnyttjar allt ditt tillgängliga utrymme och som är tillräckligt attraktivt för att motivera till skötsel av garderoben. Tänk på var det är vettigt att förvara varje klädkategori och fundera sedan på vilka ställen i garderoben som är lättast att nå.

 • Gruppera likadana med likadana: Samla ihop bälten, tröjor, långärmade skjortor, arbetsbyxor, klänningar, skjortor med knäppning, jeans, shorts etc. och bestäm dig för var varje plagg bäst kan förvaras som grupp (häng t.ex. byxor i garderoben, vik och stapla tröjor i en byrå). Genom att arbeta i grupper av föremål kan du lättare räkna ut hur mycket utrymme du behöver och hur du bäst förvarar varje typ av föremål.
 • Utnyttja de bästa utrymmena på rätt sätt: Reservera den främre och mellersta delen av garderoben för kläder som du bär oftast. Om du måste klä på dig till jobbet varje morgon klockan 6 på morgonen, se till att dina arbetskläder finns längst fram i garderoben. Mindre slitna plagg som formella kläder och kläder som inte är säsongsanpassade bör förvaras längst bak och på de övre hyllorna.
 • Stoppa undan de minst använda sakerna: Använd den översta delen av garderoben för kläder som inte är säsongsbetonade och saker som du bara bär några gånger om året, t.ex. halloweenkostymer och superfina skor.

Accessoarer och skor bör förvaras separat från kläderna (lägg t.ex. inte halsdukar i samma rum som tröjor), men tänk på regeln om bästa möjliga plats. Om du bär ett par skor hela tiden ska du inte förvara dem längst bak i garderoben.

Underhåll av din nyorganiserade garderob

Ju oftare du arbetar med skötsel av garderoben, desto mindre tid kommer det att ta. Gå igenom din garderob och genomför en snabb makeover (eller make-under) en gång i månaden och ta itu med den fullständiga omorganiseringen två gånger om året.

Gör det enkelt för dig själv genom att följa ett städschema, antingen efter säsong, datum (t.ex. din födelsedag eller nyår) eller efter en händelse. Nästa gång du inte kan hitta ett viktigt plagg är det ett bra tecken på att du behöver organisera om din garderob.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar