Inspiration till köksrenovering!

Köksrenovering

Har du precis flyttat in till ett nytt hem eller bestämt dig för att renovera köket kan du komma att behöva inspiration till ditt drömkök. Det finns många kökstrender som fortfarande är starka från några år tillbaka, men även uppstickare som kan komma att rö runt i grytan. 

Vi hjälper dig med inspiration till köksrenovering, med allt ifrån färgval, till inredning och design! 

Hur ser årets kökstrender ut? 

Detta års kökstrender liknar förra årets, med simpel och funktionell design. Tanken bakom detta är en hållbar och långsiktig inredning. Tidigare år har det varit populärt att riva ut hela köket och starta om på nytt, medan man i år istället ser till att fokusera på mindre justeringar som fortfarande kan göra en otroligt stor skillnad.  

Det finns dock ett flertal kökstrender som håller i sig när det kommer till allt ifrån färgval till inredning. Vi listar här nedan de mest efterfrågade stilarna för inspiration till köksrenovering.  

1. Skandinavisk och lantlig design 

En av de stora trenderna som håller i sig i år är den skandinaviska inredningen och den lantliga designen. Här kan du därför se ett stort urval av träslag till köksbänkar och köksskåp. En del vill gå in helhjärtat för trä och en lantlig känsla, medan andra föredrar att kombinera olika toner av trä med exempelvis sten eller marmor.  

Den marmor som i år är extra populär är mörka toner som påminner om sten. Denna kombination av både trä och sten ger ditt rum en harmonisk känsla och ett lugnt intryck. Här kan du sedan med fördel välja ut detaljer till köket både i trä, vitt och sten för att göra köket enhetligt. 

2. Färg i detaljerna 

För kök i år är en färgklick antingen som fondvägg, kaklad vägg eller möbel att satsa på. En kontrastfärg som passar in i den övriga inredningen är populärt, men även färger i jordiga kulörer är stort. Färger i brunt, beige och grått är tidlösa och står för en mer långvarig inredning där du istället kan leka med inredningsdetaljer i färger för att bryta av. 

Satsa på detaljer i ek, glas och sten med former utöver det vanliga för att sätta en personlig prägel på ditt kök. Du kan även med fördel blanda matta och högglansiga material i samma färgskala för att göra inredningen intressant, men nedtonad. 

3. Vitt gör comeback 

I år gör det vita köket comeback, men inte på samma sätt som när det var populärt på 00-talet. Då var det inne med vita, högblanka luckor för ett stilrent, och luftigt kök medan det i år istället är matt, bruten vit som står på tapeten. 

Att ha en vit grund i köket ger dig mer rum för små nyanser och detaljer att inreda köket i som även gör att du kan göra små förändringar kontinuerligt utan att behöva riva ned hela köket. Det vita köket är tidlöst och elegant och i år så matchas det gärna med bänkskivor i natursten eller rostfritt stål.   

4. Japandi   

Japandi, kombinationen Japanese och Scandi är minimalistisk inredningsstil som kombinerar en tidlös japansk estetik med en modern skandinavisk design. Många kallar den för en harmonisk inredningsstil då den använder sig av skandinaviska svala färger och japanska varma naturfärger.

Tillsammans får du rena linjer och utvalda föremål med mycket träinslag, framförallt mörkare träslag och sten. Japandi fick sitt första genomslag runt år 2010, men har genom åren stått kvar högt på topplistan när det kommer till inredning i svenska hem.

Till japandi tillhör naturliga jordnära färger och material som trä, linne, keramik och bambu och dessa material blandas med fördel när det kommer till allt ifrån möbler till inredningsdetaljer.  

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar