Tips när du inreder ditt hem – Hitta din egen stil!

Inreder ditt hem

Att inreda sitt hem är högst personligt och hur du väljer möbler och färgtoner beror till stor del på egen smak och tycke. Men det finns några generella tips när du inreder ditt hem som alla kan ha fördel av när det är dags att få ditt hus att bli ett hem. Detta kan vara allt ifrån förvaring, till färgskalor och belysning.

Vi listar våra bästa tips när du inreder ditt hem! 

Vad är din personliga stil? 

Det första du bör tänka på när du ska inreda ditt hem är vad du själv tycker om och vad som får dig att må bra. Finns det några specifika möbler som du tycker lite extra om eller någon färgskala som du skulle vilja få in i ditt eget hem?  

Om du är osäker på vad för stilar och detaljer som passar din personlighet lite extra så är det alltid en bra idé att titta på inspirationsbilder på nätet. Här kan du se en hel del olika stilar som modernt, minimalistiskt, färgglatt, bohemiskt eller lantligt inredda hem. Här kan du få en mycket klarare bild över vad du tror passar ditt hem när det kommer till design och utrymme. 

Någonting du kan börja med är att ha en vit bas och sedan ta in några färgkulörer i olika toner och leka lite med stilar och inredningsdetaljer för att hitta rätt balans och stil för dig. 

Bra förvaring är A och O 

Redan innan du flyttar in är det bra att ha koll på vilka förvaringsmöjligheter som finns i ditt hem och hur mycket extra förvaring du själv kan skapa genom smarta lösningar. Att exempelvis köpa en lite högre säng och sedan förvara saker under i förvaringslådor kan vara ett otroligt smart och genomtänkt drag som gör att du håller reda på dina saker.  

Har du även en garderob med mycket plats kan du sätta dit hyllor eller hänga upp tyghyllplan för att maximera ditt utrymme och hålla sladdar, verktyg och hushållsredskap undangömda i skåp för ett mer fläckfritt och ordningsamt hem. 

Skapa känsla med ljus och belysning 

Ljus och belysningens betydelse för ett hem är mycket underskattat när det kommer till hur mycket skillnad det kan göra för känslan av ditt hem. Har du exempelvis mycket naturligt ljus utifrån kommer du inte behöva lika stora ljuskällor, men även detta beror på den känsla du vill få fram i ditt hem.  

Vill du ha en gammaldags touch kan många levande ljus eller en braskamin vara goda inredningsdetaljer för att ge ett hemtrevligt intryck. Om du istället har ett rum med öppen planlösning med vita, stilrena möbler kan istället ljusa spotlights ge en bättre ljuskälla och rama in rummet. Tänk dock på att olika rum kan inredas med olika ljuskällor. Bara för att du valt en stil i ett rum, betyder det självklart inte att hela ditt hem behöver gå i samma tecken. 

Välj färgskala 

Att leka med olika toner i samma färgskala kan göra att du får ett enhetligt hem, men samtidigt ger mer djup och en mer intressant stil. Om du exempelvis bestämt dig för att inreda ditt badrum i en grå färgskala kan du med fördel blanda både mörka och ljusa toner för ett stilrent resultat.  

Tänk dock på att less is more – om du exempelvis tycker om den mer bohemiska stilen och vill blanda trätoner med vita textilier så inhandla inte för många kuddar eller filtar med samma färg och textur. Att blanda liknande material och toner ger ett mer genomtänkt hem. Du kan även testa olika material som trä, stål eller sten och se vilka färgskalor och toner som går bra ihop med valt material.