Trendiga adventsljusstakar till ditt hem!

Trendiga adventsljusstakar

En stor del av din julpyntning är adventsljusstaken. Den klassiska ljusstaken som till en början bestod av fyra ljus är idag utbytt till en hel del olika motiv och ljuskällor. För den som är ute efter en mer trendig och stilren adventsljusstake finns det idag många modeller att välja mellan.  

Vi listar trendiga adventsljusstakar till ditt hem för den som vill gå ifrån den traditionella designen! 

Vart kommer adventsljusstaken ifrån? 

Den traditionella adventsljusstaken sägs härstamma ifrån 1800-talets Tyskland då ljusstaken endast hade fyra ljus. I Sverige blev denna tradition med adventsljusstakar i fönstret stor först under mitten av 1900-talet.  

År 1934 uppfanns den elektriska ljusstaken av en arbetare på Philips vid namn Oskar Andersson. Han satt på returer av julgransbelysning och kom på idén att placera dessa returlampor i en träljusstake som egentligen var ämnad för stearinljus. Den första elektriska adventsljusstaken började sedan säljas år 1939 av just märket Philips. 

Olika modeller efter smak 

När du ska välja en adventsljusstake kan det vara en god idé att först kika på din övriga inredning hemma. Många vill idag komma ifrån det traditionella vita och röda ljusstakarna och gå över till mer trendiga och stilrena val.

Detta för att ljusstaken istället ska bli en elegant inredningsdetalj som inte skär sig mot de andra färgtonerna i hemmet. 

Om du är en av dem som är ute efter en adventsljusstake för det moderna hemmet har du ett flertal olika motiv och modeller att välja mellan.

En del vill ha samma grunddesign av den traditionella adventsljusstaken men med en modern twist, medan andra istället väljer en ljusstake som inte alls är i likhet med de klassiska modellerna på marknaden.  

Vad du ska investera i bör grunda sig i hur klassiskt julpynt du har i ditt hem och vart du vill att din adventsljusstake ska stå. En del modeller passat bättre i fönster, medan andra gör sig bäst på bordet. Här nedan listar vi olika former och val av adventsljusstakar som passar olika hem! 

Klassisk design 

Om du är ute efter en klassisk design med en något mer modern touch så kan du välja att antingen gå efter en smalare variant men med samma upp och nedvända v-båge som den klassiska designen, eller så kan du även leka med olika material.

En del har en förkärlek till ek med en beige naturfärg, medan andra vill mer åt det robusta hållet med en adventsljusstake i stål eller metall. 

Bågformad ljusstake 

Om du inte vill gå för långt bort från de traditionella modellerna kan du med fördel köpa en adventsljusstake med en båge istället för ett upp och nedvänt v.

En båge ger ett mer lugnt och harmoniskt uttryck och dessa ljusstakar passar perfekta i fönster och gärna i par. Även här kan du leka med färger och material. Ljusgrått är en trendig färg i höst och passar in i de flesta hem. 

Ljusstake i form av en krona 

Om du istället vill ha en adventsljusstake i en mer pampig design som kan stå för sig själv i fönstret kan en adventsljusstake i en krondesign vara att rekommendera. Detta ger ett mer romantiskt och lantligt intryck och är en otroligt snygg inredningsdetalj som passar bra i ditt fönster även innan och efter jul. 

Raka linjer och många lampor 

En design av adventsljusstakar som blivit otroligt populär på senare år är den stående ljusstaken med många raka ljus i olika etapper. Dessa ljusstakar ger ofta en större ljuskälla och är ett mer modernt val.

Ljusstakarna säljs ofta i diskreta färger som vit, ljusgrå, svart, eller stål. Om du vill ha en adventsljusstake som inte skriker jul är detta ett perfekt val inför högtiden. 

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar